Harta Itu Engkau yang punya...bukan Ahmad Debab...

Saturday, June 04, 2011 Nizam Riadzi 0 Comments

                                            Assalamualaikum...

Eloopp semua...ari nie ak nak bercerita sikit tentang satu kisah yang banyak memberi pengajaran...Kisah nie sebenarnya belum ditanyangkan di tv myb sebab ak baru mula mengarang ari nie...so tengoklah lagi 2 tahun ke, kut2 produser David Teoh ke, Samsul Yusuf ke, Farid Kamil ke tak pun Stiven Splibert (toi ke ejaan mamat omputih nie..hahaha) nak terbitkan..mne la tau kann...

Ok, kisah nie sebenarnya sambungan dari kisah Ahmad Albab..alah, cite P. Ramlee tu.....yang anak jin wat tepuk2 ngan nada "ding digiding ding ding ding" (buat sendiri)...sambil2 nak mber ngan ahmad albab....^^

So, korunk tau kan story die....last2 ahmad albab yang punya harta...tapi, diorang tak happy ever after...sebab bila ahmad albab dah tua, dia duduk sorang2 dengan harta yang melambak2...(kan jin bagi kat die)...Dia bukannye xde anak...ade..tapi anak die lari p Danok...(situ jugak tempat dipilihnyeee)...sebab ape tau..sebab Anak die nie merajuk ngan ahmad albab. Anak die yang bernama Ahmad Debab nak beli ais krim pop..tapi apakan daya, sejak berkawan ngan Haji Bakhil jiran sebelah umah die tu...si Ahmad Albab nie kedekut bukan main...sampaikan nak beli aiskrim pop yang harge seposen pon x mampu..padahal harta mengunung....

So...si anak nie lari la....tinggal la si Ahmad Albab sesorg sampai tu...Pada suatu hari (jeng..jeng...jeng) lepas 10 tahun, datang seorang budak name die Kesuma Cendana Dewi Perwira Siantron Sinetron....atau lebih sedap dipanggil Eikk (sekali lafaz je k..)

So, si eikk anak pada ahmad debab...balik nak jumpe atuk die la kirenye nie...da jumpe bertepuk tampar bagai...elok la pulak time tu ahmad albab dah tua...nak out of date orang cakap....so, si eikk nie misi die datang sebab nak harta tu je...so, hati banyak suka punya....tak sia2 die balik kampung katanya...orang tua nie nak mampos..so harta semua ak yang punya....


And...one day...^^, si Eikk nie p la jumpa atuknya..

eikk: atuk-atuk...bapak pernah cakap atuk banyak harta..betul ke...



A.A: ye cu...atuk dapat harta dari jin bingai dulu...bodoh bebenor diorang tak tau nak buat ape ngan harta, so diorg bagi atuk belemon-lemon cuu...banyak woooo....


Eikk yang terdengar penyetaan itu merasa amat gembira dan terus berlari keluar berjalan keseluruh kampung dan menjerit...Aku orang kaya..Aku orang kaya...


tetibe je, ade la mak cik jual nasi lemak nie...anak oiii, kalau setakat harta atuk kamu tu, hemm..hentikan la..tak kaya mana pun....harta die bukan ade banyak mane dah pun...yang jin bagi dulu semua dah habis gare2 kene tipu ngan Haji Bakhil....haaa, percaya lagi dengan skim cepat kaya..kan dah kayap....


eikk yang mendengar penyataan itu berasa benar2 marah..terus die  balik rumah serang atuk die yang tengah nak out sangat dah tu....


eikk: atuk....atuk penipu..atuk mana ada harta lagi, semua harta atuk dah kena tipu dengan haji bakhil kan....


A.A: ada cu....atuk ada ladang, ada ternak kambing, lembu, ayam....berekar2...semua tu harta yang atuk usahakan sendiri...semua tu untuk kamu cu.....


eikk: mana buktinya...mana surat geran tanah semua....


A.A: kamu pergi dekat meja sana..ambil laptop atuk....sekarang kita boleh on9 tengok banyak mana harta atuk..


sambil bersemangat mengambil laptop atuknya...eikk mula berfikir..wahh, banyak lagi harta orang tua nie...ruginya harta yang dulu habis ditipu, kalau tidak..makin kayalah ak...


A.A: dah ambil laptop tu, kamu on sekarang..


Eikk: ok..dah, sekarang apa websitenya...


A.A: kamu pergi ke Google, taip FACEBOOK...kat sana ada banyak ladang,ternakan, villa dan macam2 lagi yang atuk dah usahakan dekat FARMVILLE...nanti atuk bagi password facebook tu ye...jangan lupe, jage tanaman tu elok2....

Eikk: menangis kegembiraan....(T T)




kerana diriku begitu macho: tak layan farmville, layan fishville je..^^

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...