Mak cakap, sebelum tidur kite kena...

Saturday, May 21, 2011 Nizam Riadzi 2 Comments

                                        Assalamualaikum...


Selamat pagi semua...da bangun ke belum...(diorg bace mesti la dah bangunnn...ape punye soalan daaa....goshhhh....^^)....erkkk...hehehe, well, itu kan soalan mesra manja..kan kann....^^

Hemm, hari nie Blub nak kongsi satu ilmu yang sangat best....Hope lepas nie kite sama2 dapat manfaat...n yang paling penting....Blub memang suke yang nie, cos my mom dari kecik dah didik untuk amalkan...Tq mak, luv it...dah jadi tabiat dah....^^, now nak kongsi dengan korunk pulak...

SEBELUM Tidur....ehem2, ape perlu kita buat...hahaha....kalau Blub, blub akan....jeng jeng jengg...hehehe...cuci muka dengan pencuci muka yang best, agar minyak2 can berambos dr wajah tulus suci ini..(muntahh ijauu...hahaha)....then, berus gigi..uhh...wajib2....n last but not least...ambik wuduk....emmm, yelah...alang2 mau tidur, dah basah2 kan, cuci muka bagai..baik ambik wuduk terus....xde la setan bagai mau kacau2..lagi pun kite mane nak tau ajal kite bile, nak2 tengak duk tido...huhuhu, at least, mati dlm keadaan berwuduk..perhhh....^^


yang nie yang Blub nak kongsikan sebenarnya..hahahaha...mak pernah cakap...^^


gambar : tq pakcik google...^^



Perkara Sebelum Tidur( Tafsir Haqqi )


Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : “Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara , yaitu :



1. Sebelum khatam Al Qur’an ,
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir ,
3. Sebelum para muslim meredhoi kamu ,
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umroh….


“Bertanya Aisyah :
“Ya Rasulullah…. Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?”



Rasul tersenyum dan bersabda :


 “Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur’an.

Bismillaahirrohmaanirrohiim , Qulhualloohu ahad’ Alloohushshomad’ lam yalid walam yuulad’ walam yakul lahuu kufuwan ahad’ ( 3 x )



Membacalah sholawat untukKu dan para nabi sebelum aku , maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat.

Bismillaahirrohmaanirrohiim , Alloohumma shollii ‘alaa syaidinaa Muhammad wa’alaa aalii syaidinaa Muhammad ( 3 x )



Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredhoi kamu.

Astaghfirulloohal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum wa atuubu ilaih ( 3 x )



Dan , perbanyaklah bertasbih , bertahmid , bertahlil , bertakbir maka seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umroh”

Bismillaahirrohmaanirrohiim , Subhanalloohi Walh amd ulillaahi walaailaaha illalloohu alloohu akbar(3 x ) 



Ehemm...so, mau ikot ngak...^^, mudah je pon....dari pade duk ikot amalan omputih yang ape...sebelum tido kire biri-biri...so senang tido...chaittt....baik kite amalkan yang nie..lagi best...nak lagi best time zikir tu dilagukan....wahhhhh.....^^..like this...


p/s: rindu nak bezikir dengan kawan2 dekat PLKN...
(kongsi2 la ngan member ilmu nie...sy mmg nak kongsi pun...)

You Might Also Like

2 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...