Drama :Gemilang

Thursday, January 27, 2011 Nizam Riadzi 0 Comments

Salam 1 Malaysia semua..uhh, dah agak lama Nizam x update entri pentas kan...emm..Ok, untuk kali nie, Nizam nak kongsi dengan korunk tentang drama terbaru dekat TV3...GEMILANG..arahan pengarah yang memang dah cukup terkenal dengan hasil buah tangan yang mengkagumkan iaitu Mr Khabir Bahtiar..

GEMILANG  

Sinopsis:

Kabir berkata, Gemilang adalah kisah benar yang berlaku di Negeri Cik Siti Wan Kembang mengenai perjuangan seorang anak muda yang bercita-cita besar. Dia ingin mengubah nasibnya sendiri, keluarga dan anak bangsa di kampung.

"Gemilang adalah cerita seorang guru di Kelantan iaitu ayah mentua saya sendiri (ayah Mira Mustapha). Dia sudah meninggal dunia, namun kisah perjuangannya patut menjadi teladan kepada anak muda zaman sekarang. Shahz diberi tanggungjawab memegang wataknya iaitu sebagai Cikgu Saifullah.

Saifullah berasal daripada keluarga penoreh getah yang sangat susah apabila dunianya berlegar sekitar ladang getah pada 1960-an. Saifullah ada tiga lagi adik. Ketika mereka empat beradik itu masih kecil, ibu mereka sudah meninggal dunia.

"Tidak lama kemudian ayah mereka pula menyusul menyebabkan mereka adik beradik terpaksa berpisah kerana diberikan kepada keluarga angkat. Saifullah menjadi anak angkat keluarga berada tetapi dia tidak pernah melupakan asal-usulnya.
"Watak Saifullah adalah seorang yang cekal, tabah dan kuat. Meningkat remaja, Saifullah menjadikan gurunya, Cikgu Talib (Datuk Jalaluddin Hassan) sebagai mentornya.

"Apabila dewasa, Saifullah berjaya menyambung pelajaran dan selepas tamat pengajian dia bekerja di bank di bandar. Bagaimanapun hatinya meronta untuk kembali ke kampung halaman bagi menabur bakti kepada penduduk di sana. Dengan semangat meluap, Saifullah menubuhkan sekolah swasta yang dinamakan Institut Gemilang," katanya.

Matlamat Saifullah sangat mudah iaitu untuk mengubah nasib remaja yang gagal dalam pelajaran tetapi perjalanannya belum pasti. Institut Gemilang dibuka untuk memberi peluang kedua kepada pelajarnya. Mereka yang gagal atau yang tidak dapat menduduki peperiksaan MCE dan HSC amat dialu-alukan di sekolah itu. Niat baik Saifullah menubuhkan Institut Gemilang turut disokong bekas rakan sekolejnya, Umar (Kamal Adli), Asma (Tiz Zaqyah) dan Ruhana (Tasha Shilla). Mereka semua adalah guru perintis di institut itu.

Ok, bagi korunk yang ala2 kipas-susah-mati drama melayu...korunk dah boleh saksikan drama Gemilang nie kat slot Aksi, setiap Isnin, jam 9 malam hanya di TV3.(ala2 promoter plak..hahaha)


p/s: minggu depan balik ipoh..raya cina..;p
 

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...