Sengal….ingat x sesuai kew???

Monday, December 20, 2010 Nizam Riadzi 0 Comments



Hem…malam nie keluar makan malam dengan family dekat luar. Tak rancang pun, just tetibe je..Well, my mom siap2..so nizam nyebok la tanye nak ke mana memalam nie??..hehe…and then, she said…saje nak keluar ambik angin…boring duduk kat umah katanya…n then she said this…nak bawak korang makan, dah makan..mesti dah kenyang….hahaha…POINT IN THERE>>>>….ape lg, dengan sepantas kilat la nizam jawab masih lagi kebuluran…hahaha…hemm, nak tak nak…kne bawak skali la..hahaha..so, nizam n my sister with my unbeliveble nakal nephew go to TKK (TAMAN KANAK-KANAK or GERBANG MALAM)…org ipoh tau la,…hehe
Ok..perjalanan biasa…hemm…geram pulak nizam tengok pembangunan dekat ipoh nie. Awatla slow nak mampos…dalam erti kata lembutnye extreme LEMBAB…hahahah…nak tau ape yang nizam maksudkan. Bangunan die nie ha..aiiyaaa, semuanya buruk old style nak mampos…ok, klasik ok, x kisah…but at least please la cat baru..Just like Melaka…hemm, rasanya nak kena bawa semua orang-orang berkenaan pi Korea kot…kat sana bangunan semua cam cibai, but so colourfull, so cantekk….wa x tipu loll…hhahaha..Just imagine, kan bangunan kat Ipoh nie dah ala-ala old tow, so why not just make the old town ipoh become the town of fashion…erkkk, I mean just like Milan in Paris…the old town but, the building…euhh…all the branded stors in there..sebut aje, GUCCI, GOLLONA, ORLAND, EXLs, errkk..ape lg..macam-macam la….bangunan buruk, but diorang cat baru…cantekkan.
Ok..kalau nak digambarkan ikut pale otak Nizam nie la kan, x kisah la Ipoh xde bangunan tinggi-tinggi cam kat KL tu ha….but, at least nak la jugak satu menara kebanggaan orang IPOH…nie haprak pun takde…Teluk Intan tu, at least ade la jugak menara condong…senget-senget pun still menjadi kebanggaan orang Teluk Intan, thus orang Perak loll…sengal kan..Hem..ape lg. Ok, back to my future plan of old ipoh…kite cube makeover cikt…cube imagine, if kite adekan Fashion street kat area Gerbang Malam tu….Ok, hemm…macam mane nak cakap ek…Gerbang Malam dah boleh dikatakan ala-ala Harajuku Street kat Jepun…semua pakaian ala-ala harian gitu…ok, kan area tu banyak bangunan, so bangunan-bangunan tu ditukar cikit jadi butik-butik, café and all other hot stuff. Nak la jugak biar cantek and hot sikit. Ade seri sikit orang kata kan…Lampu-lampu jalan tu, nak la cun-cun cikit, biar warna-warni…ini ke..aiiyaa…
Ok, if kat area Greentown…hemm, cantek dah..bangunan baru but dah ala-ala putrajaya la pulak…ishh…rimas la banyak-banyak bangunan kerajaan kiri kanan nie..Klu hotel ke, shoping mall ke..Ok la jugak…ini kew…hemm..Wat masa nie Nizam tertarik ngan area JSAS….kat situ dah ala-ala new town of Ipoh…lokasi cun…kedai-kedai semua cantek..dekat ngan semua mall, but the problem is that…is just like maju at the one side only…Klu datang Ipoh, mesti perasan…kemajuan just kat sebelah bahagian Kiri…mula dengan hotel, McD and then all the shop and mall, sebelah kanan…erkk…hampeh tak terkira..bangunan kerajaan old fashion siot…wawawaaaa…xpe2..sabo je la
Before this ade la terperasan big billboard pasal new projek of ipoh.. Konon nak buat new Tourism Hub Building, agak tinggi and cantek design die, but…huhuhu..like usual, the building until now, haprak pun tarak…and then dengar-dengar cerita bangunan tu dah diubah rekabentuknya….xde tinggi=tinggi dah..just ala-ala tesco jew…….Erkk…sekali lagi persoalan…IPOH NIE TAK LAYAK ADA BANGUNAN TINGGI KEW???? Kalau nak diikutkan, Ipoh merupakan lokasi paling strategic kat Malaysia. Ye lah, terletak betul-betul ditengah negeri antara Selatan n Utara. Ape-ape kes, orang selatan or utara must n wajib lalu Ipoh la orang cakap….and , if we look back…Ipoh terletak antara Penang and
KL…so…what happen to IPOH…PENANG nad KL dah terlalu jauh majunya…bangunan cantek-cantek…ade itu ini…plaza mall semua tarak hinggat la…but Ipoh..huhuhuhu…haprak..Thats why la Nizam cakap tadi, x kisah la Ipoh nie takde Banggunan tinggi-tinggi pun, but at least please la cat balik the old building…Sarang burung penuh, bangunan dah tua, x selamat dah…harap cantek reka bentuk klasik, tapi…tak terjaga tak guna jugak..
Sebagai contoh, sungai siput…perhh..kalau malam-malam, dah jadi macam pecan hantu…sunyi jew, x cantek…bangunan alamakkkk……memang orang-orang atasan minat jenis old fashion tak bercat punya bangunan ka nie??? Geram-geram…
Hemm….bagi Nizam, Ipoh is just like the Pekan Koboi..bila 10 pm ke atas…hahahaha…senyap sunyi…kat tengah jalan tu boleh berkelah cicah pelam ramai-ramai…tak kisah dah…sunyi sepi ja….BOHSAN LOLLLL….sebab tu la Nizam imagine if we do had the fashion street like Gerbang Malam…boleh la gak jalan-jalan…but, don’t make another Gerbang Malam, orang Ipoh need the new street of life like Harajuku Street in Japan or Ganzang in Korea….semua cun….kalau kat korea tu, orang siap lepak kat longkang besar lagi…Longkang kat Korea bukan macam kat Malaysia. Longkang diorang siap ada kerusi and lampu bagi jadikan air tu Nampak cun..padahal air longkang….Kalau kat sini..hahaha, silap-silap jumpa la bangkai baby kene buang dengan setan,,,tak gitu.
Hemm…ape lagi…hahaha, dah terpesong jauh nie, but still cite sal my dream for ipoh…my lovely ipoh…hope somebody will read this and know how to make over on you…huhUHUHU…..
K lah..malas membebel panjang-panjang…hahaha..bukan ade orang kisah pun…x gitu….arios…;p

p/s : lgi 2 minggu nizam nak exam dah…doakan yang terbaek yew…;p

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...